Her kan du lese mer om øvelsene under Holmenkollen Skiskytterfest

Sprint

I sprint benyttes intervallstart, og hastigheten i sporet er svært viktig. Kvinnene går 7,5 km, mens herrene går 10 km.  Alle skal gjennom én liggende og én stående skyting med fem skudd til rådighet per serie. Utøveren må gjennom en strafferunde på 150 meter per bom. Last ned kart her:

Jaktstart

Tidsforskjellen fra sprinten bestemmer når den enkelte utøver starter på jaktstarten. De 60 beste fra sprinten får delta. Distansen er 10 km for kvinner og 12,5 km for menn, og samtlige skal gjennom fire skytinger (liggende, liggende, stående, stående). Bom gir strafferunde på 150 m. Last ned kart her:

Stafett

Stafett er stafett, alt kan skje og det er det som gjør denne øvelsen så nervepirrende og underholdende! Stafettlaget består av fire deltakere som går hhv. 7,5 km for menn og 6 km for kvinner, med to skytinger på hver etappe (én liggende og én stående serie). Det er åtte skudd til rådighet per serie. Lagene starter samtidig og deltakeren må berøre deltakeren på neste etappe for at vekslingen skal være gyldig. Las ned kart her:

DETTE ER SKISKYTING:

Når utøveren kommer mot standplass har løperne en gjennomsnittlig puls på 190-195. Denne går ned til 170-175 når skytingen tar til. Når siste skudd er avfyrt, ligger pulsen på ca. 140. Våpenet skal være kaliber 22 Long Rifle. Det er ikke tillatt med hel- eller halvautomatiske våpen. Avtrekksvekten skal være minimum 500 gram. Det er ikke tillatt med siktemiddel som har forstørrende effekt. Minimumsvekten på våpenet, inkludert alt utstyr bortsett fra magasiner og ammunisjon, er 3,5 kilo.

Knepp
Når skuddene avfyres mot en blink – som måler 4,5 cm i diameter for liggende skyting og 11,5 cm for stående skyting, begge på 50 meters avstand – har skytterne bare seg selv og vimplene å stole på når værforholdene skal vurderes. Ett knepp på diopterskruene betyr 5 mm enten opp eller ned, eller til en av sidene, alt etter hvilken vei skytteren vil korrigere. Utøverne vet at 4 sekundmeter betyr 30 mm i sidevindsretning.

Ammunisjon
Ammunisjonen som brukes er kaliber 22. Selve kulen er 5,6 mm og veier 2,6 gram. Den er 12,5 mm lang. Ved avfyring har kulen en utgangshastighet på 380 m/sek – målt en meter etter at kulen har forlatt løpet.

Slik faller blinken
Blinken faller når minimum halvparten av kulen treffer blinken for liggende eller stående skyting.

Våre samarbeidspartnere

Internasjonale Sponsorer

Samarbeidspartnere