Internasjonal jubel

Franskmannen Martin Fourcade vant jaktstarten 12, 5 km for herrer i Holmenkollen i mars.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

I mars braker det løs, fire dager fylt med pulsøkende skiskytterkonkurranser i Holmenkollen. Tribuner fylt med publikummere fra hele verden, jublende og heiende på sine favoritter. Stemningsfullt. Men hvordan er det for internasjonale utøvere å konkurrere i Holmenkollen?

I mars er det tid for å kåre sammenlagtvinneren av verdenscupen i skiskyting 2019. Utøvere fra hele verden samles for å konkurrere på norsk jord foran et stort internasjonalt publikum. Skiskytterhelgen samler et eldre og mer internasjonalt publikum. Dette viser arrangørens egne tall. Omtrent 40 prosent er fra Oslo og Akershus, mens de resterende 60 prosentene er enten internasjonale besøkende eller fra andre deler av landet. Men hvordan opplever utøvere fra andre land Holmenkollen?

En helt spesiell plass i hjertet
Martin Fourcade er en mann å frykte i skisporet. Franskmannen er målrettet og taktisk. Nådeløs og motivert. I tillegg har han en forkjærlighet for Holmenkollen, noe som gjør han til en enda større trussel i løypene for konkurrentene.

Martin Fourcade fra Frankrike kom på andreplass på 10 km sprint menn verdenscup skiskyting i Holmenkollen.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

For Martin Fourcade har Holmenkollen en helt spesiell plass i hjertet hans. Han debuterte i verdenscupen her i sesongen 2007/2008. I 2010 fikk Fourcade sin første verdenscupseier. Og hans andre og tredje verdenscupseier ble vunnet i Holmenkollen i 2010. Han vant både jaktstarten og sprinten. Siden den gang har han vunnet flere verdenscuptitler, og han har flere medaljer fra løypene i Kollen. Han forteller selv at han har mange fine minner herfra.

Skiskytteresset liker spesielt godt at anlegget i Holmenkollen er kompakt, med korte avstander til utøverhotellet, stadion og løypene.

I år ble Martin Fourcade historisk. Under skiskytterhelgen vant Fourcade sin tiende seier i Holmenkollen. Ingen har flere. Under pressekonferansen etter den historiske seieren var det en storfornøyd Martin Fourcade som hyllet sine landsmenn for oppmøte under verdenscup-helgen i Holmenkollen.

– Det føles utrolig godt å ha støtten til franskmenn, forteller Fourcade smilende.

Ga energi til utøverne
Den hviterussiske skiskytteren Darja Domratsjeva vant jaktstarten i Holmenkollen i mars. Under en pressekonferanse etter endt konkurranse skrøt Domratsjeva hemningsløst av Holmenkollen og dens engasjerte publikummere.

Darya Domracheva vinner jaktstarten i Holmenkollen i mars. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

– Det er mange barn ute i løypene som gir god energi til utøverne, forteller Domratsjeva.

Domratsjeva føler at publikum løfter skiskytterne opp. Og stemningen i Holmenkollen pleier å være upåklagelig. Hun forteller at å gå i Holmenkollen alltid er en fin opplevelse. Det er varmere enn andre steder, og siden verdenscuphelgen er i mars får man en deilig vårfølelse.

Darja Domratsjeva la skiene og børsa på hylla etter årets meget gode sesong. Domratsjeva er gift med Ole Einar Bjørndalen som også valgte å legge opp som toppidrettsutøver etter endt sesong. Hun har hatt en fenomenal karriere, som ble avsluttet på mesterlig vis med en tredjeplass i verdenscupen sammenlagt.