God jul og godt nytt ski-år!

Deler av administrasjonen i Holmenkollen Skifestival 18/19-sesongen. F.v. Wenche Berger, Harald Sundgot Borgen, Sindre Svadberg, Emilie Nordskar, Stine Stenseth, Kristin Vestgren Sæterøy og Vibeke Lamer Kittel-Nielsen.

Vi i Holmenkollen Skifestival er privilegerte og får jobbe med noe av det vi syns er mest spennende, nemlig vinteridrett og arrangement. 2019 er snart ved veis ende, og det får oss til å reflektere over alt vi har fått oppleve i året som har gått, og ikke minst alt vi er takknemlige for.

BLI MED PÅ SKIFESTIVALEN 2020

City Event alpint Holmenkollen
Nina Haver-Løseth og Maren Skjøld på toppen av bakken. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

2019 startet med et pang og City Event alpin 1.januar. Med top-score fra det Internasjonale Skiforbundet og som det tredje mest sette verdenscuprennet i alpin (kun slått av Kitzbuhel og Wengen), kan vi rett og slett ikke annet enn å si oss veldig fornøyde og stolte. Vi hadde verdens beste alpinister på startstreken i en perfekt preparert bakke med helt lik blå og rød løype, publikumet som var i arenaen svarte at de ønsker å komme tilbake og vi har arrangert det eneste World Cup Alpint for damer i Norge.

Vi er stolte av den fantastiske frivillige gjengen som ble med på dette eventyret sammen med oss, og vi hadde ikke klart det uten gode samarbeidspartnere, sponsorer og andre støttespillere, som har trodd på og heiet på oss fra start til mål.

Det var derfor med tungt hjerte vi måtte erkjenne at City Event alpint i Holmenkollen ikke skulle bli arrangert i 2020. Utfordrende økonomiske rammebetingelser har dessverre gjort at det ikke er bærekraftig å fortsette en runde til. Skulle situasjonen endre seg, vil vi selvsagt melde oss på i konkurransen om å få arrangere City Event igjen!

“Skifestival-måneden”, mars

Når snø-skya etter alpint så vidt hadde lagt seg var det på tide å brette opp ermene og gjøre seg klar for selve «Skifestival-måneden»; mars. Under World Cup Nordisk, eller Skifest & Raw Air som vi også omtaler det som, inntar nærmere 400 utøvere fra hopp, kombinert og langrenn, nasjonalanlegget. Under Skifest & Raw Air samler vi i overkant av 100 000 publikummere i marka og arena. I 2018 opplevde vi store utfordringer med folkemengden som hadde samlet seg i marka gjennom lørdagen. I et område hvor vi som arrangør ikke tjener penger (et område uten billettsalg) samt en ansvar- og rollefordeling som er uklart fordelt, blir sikkerhet og ressursbehov lidende. Året frem mot 2019 bar preg av mye møtevirksomhet, koordinering og planlegging for å forhindre at det samme skulle skje igjen. Samarbeid mellom etater, kommune og andre støttespillere ble enda viktigere og tydeligere. Etter lørdagen i 2019 kunne vi stolt se at arbeidet vi hadde lagt ned bar resultater. Det betyr ikke at jobben er ferdig og videreføringen av hyppige møter og koordinering mellom alle aktører har stått sentralt i jobben mot arrangementet i 2020.

Raw Air, verdens tøffeste hoppturnering, startet som tidligere år, også i 2019 i Holmenkollen. Nytt av året var at jentene var en del av turneringen. Ikke nok med at hopprennene samlet nærmere 35 000 publikummere og «skåla» kokte i et Holmenkollen som viste seg fra sin beste side, fikk vi også en ny bakkerekord: 144 meter satt av Robert Johansson 9.mars 2019.

“Skåla” var fylt til randen med publikum i 2019. Foto: Christian Haukeli

2019 var også comeback-sesongen til Therese Johaug. Gjennom vinteren hadde hun vist seg overlegen og når hun kom til Kollen var ryggen det eneste konkurrentene fikk se. I mål var hun hele 1:45.9 foran Natalia Nepryaeva på en andre plass i verdens hardeste tremilstrase.

En annen nordmann som var mer eller mindre uslåelig forrige sesong var Jarl Magnus Riiber. Oslogutten fra Heming stø øverst på pallen i Kollen og ble også kronet med sin første sammenlagtseier i World Cup-sesongen 18/19.

Skiskytterfest
Brødrene Bø klemmer. Foto: Christian Haukeli

Etter en begivenhetsrik nordisk-helg rykket Skiskytter-maskineriet inn i anlegget. Stadion og skytebanen krever full omrigg og arena skal preppes klar for nytt storinnrykk. I 2019 var det igjen duket for World Cup sesongavslutning for skiskytterne i Holmenkollen og vi skulle ønske verdens beste skiskyttere velkomne. Den ubestridte eneren forrige sesong var ingen ringere enn en nordmann ved navn Johannes Thingnes Bø. I tillegg til å bli olympisk mester i Pyeongchand vant han 3 av 3 i Holmenkollen. I sammenlagtcupen for sesongen 18/19 vant han totalcupen, sprintcupen og jaktstart-cupen. Norge vant i tillegg stafett-cupen og nasjonscupen, hvor Johannes selvsagt også var en del av laget.

De fire dagene i Holmenkollen bø på spennende dueller og syv ulike nasjoner representert på pallen. Det ble en idrettsfest av de sjeldne og på tribunen var det også stor internasjonal deltagelse sammen med store norske, fan-grupper som blant annet Team Marte Olsbu Røiseland. Det ble et Holmenkollen kledd med flagg fra blant annet Tyskland, Frankrike, Italia, Russland og Norge.

Mars i Holmenkollen er intenst, givene og en Skifestival av de sjeldne. Igjen kunne vi stolt se tilbake på to av Norges største idrettsarrangement og klappe oss selv på skulderen. Godt gjennomført med store idrettsprestasjoner og en leveranse som ga top-score fra begge de internasjonale forbundene, FIS og IBU. Veldig gode tilbakemeldinger fra publikum fikk vi også. På Skiskyting svarer over 94 prosent at de vil komme tilbake eller anbefale andre å ta turen til Kollen på Skiskytterfest. Det er vi jo selvsagt veldig fornøyde og stolte av!

Etter en liten pust i bakken, påskeferie og noen skiturer selv, begynte planleggingen mot Skishow. I juni var det klart for ny Skifest og Norges beste langrenns- og kombinertutøvere sto på startstreken. Også her var det Therese Johaug som gikk seirende ut av jenteklassen, mens blant gutta var det Sindre Bjørnestad Skar som til slutt knuste konkurrentene. Gyda Westvold Hansen ble beste kombinertjente, mens det var bror Riiber, nemlig Harald Johnas Riiber som var sterkes blant gutta.

Verdens beste frivillige
Frivillige løypevakter i solskinnet på Frognerseteren. Foto: Christian Haukeli

Vi i Holmenkollen er privilegerte med nærmere 2000 frivillige som bretter opp ermene og bidrar til at vi hvert år kan invitere til store nasjonale og internasjonale idrettskonkurranser. Vi samler over 150 000 publikummere i Norges nasjonalanlegg. Mens vi skriver idrettshistorie og gleder de tusenvis som kommer har vi unike frivillige som jobber i kulissene for å holde hjulene i gang. De steker vafler, dirigerer biler, holder publikum unna konkurransetraseen, printer startlister og veileder publikum. De kontrollerer akkrediteringskort, bærer gjerder, henger opp reklame, kontrollerer våpen og maler skyteskiver. De pakker utstyr og kjører akkrediterte gjester og utøvere. Listen er uendelig og oppgavene likeså. Som vi har sagt så mange ganger før, og helt sikkert kommer til å si mange ganger igjen: uten de frivillige ville det ikke blitt noe arrangement.

Tusen takk for at dere stiller opp, frivillige, samarbeidspartnere og andre støttespillere. Det er sammen med dere vi skaper uforglemmelige øyeblikk og store idrettsprestasjoner på taket av hovedstaden.

Riktig god jul og et godt nytt ski-år. Vi gleder oss til fortsettelsen!

Er du sent ute med julegavene eller leter etter den perfekte gaven til noen som har alt? Da har vi et uslåelig tips til deg, nemlig billetter til en av vinterens store opplevelser;

SKIFEST OG RAW AIR, 6-8.MARS  WORLD CUP SKISKYTING 20-22.MARS

Håper vi sees!