Tidligere rennstart for 5-mila

Foto: Christian Haukeli
Foto: Christian Haukeli

Neste år må publikum stå opp tidlig for å få med seg den legendariske femmila i Kollen.

Lørdag 9. mars 2019 er det på nytt klart for langrennssirkusets store høydepunkt; nemlig 50 kilometer i Holmenkollen. I kjølvannet av årets hendelser i etterkant av femmila, har både arrangør Holmenkollen Skifestival og Norges Skiforbund jobbet for å endre starttidspunktet for rennet. Målet er å unngå uvettig alkoholforbruk.

– Vi pekte ut tre hovedområder for neste års gjennomføring allerede samme helg som femmila ble avviklet. Ett av dem var rennprogram, og der har vi fått en endring, forteller daglig leder i Holmenkollen Skifestival, Kristin Vestgren Sæterøy.

4,5 timer tidligere rennstart

Det ble bestemt under den internasjonale skikongressen i Costa Navarino i Hellas. Neste års femmil starter klokken 10.00. Årets Kollen-femmil hadde starttidspunktet 14.30.

– Det handler om å ivareta folkefesten best mulig, og det er viktig for oss å starte spesielt femmila tidligere på dagen. Vi ønsker at flest mulig skal være til stede i Holmenkollen, men vi må klare å finne en god balanse, sier skipresident Erik Røste.

Klæbo hyller folkefesten

Også femmils-debutanten Johannes Høsflot Klæbo mener folkefesten i Kollen er verdt å bevare:

– Femmila i Kollen er spesielt. Det var min første gang i år, og du hører ikke din egen pust når du kommer opp mot Frognerseteren. Trykket der oppe får du ingen andre plasser. Jeg tror vi nordmenn og alle utlendingene synes det er utrolig stas å gå i Kollen nettopp på grunn av den folkefesten ute i skogen, sier Johannes Høsflot Klæbo.

Arrangøren jobber med en rekke tiltak knyttet til folkemengdene som oppholder seg i gratisområdene i marka. Tiltakene dreier seg om sikkerhet, ressurser, transport og logistikk.

– Vi er allerede i gang med arbeidet, og avklarer konkrete tiltak i arbeidsgruppen «Skifest med måte». Jeg har tro på at vi kan gjøre folkefesten i Kollen til en positiv opplevelse for alle med gode grep, samt forebyggende tiltak overfor publikummet i marka, sier Sæterøy.

Slik ser det foreløpige rennprogrammet for 2019 ut:

Fredag 08. mars

17.30 Kvalifisering menn RAW AIR

Lørdag 09. mars

09.00 Kombinert hopp

10.00 50 kilometer herrer klassisk stil

12.45 Kombinert langrenn

14.30 Laghopp herrer RAW AIR

Søndag 10. mars

10.00 Hopp kvinner

11.45 30 kilometer kvinner klassisk stil

14.30 Individuelt hopprenn herrer RAW AIR

Våre samarbeidspartnere

Internasjonale Sponsorer

Hovedsamarbeidspartnere

Samarbeidspartnere