Langrennsjentene inntar Kollen-lørdagen i 2020

I dag vedtok Det Internasjonale Skiforbundet at kvinnene og mennene skal konkurrere på Holmenkoll-lørdagen annethvert år. Dermed er langrennsjentenes ønske oppfylt.

– Fra og med 2020 vil 5-mila for herrer og 3-mila for kvinner veksle på å falle på lørdag og søndag. Det vil si at jentene går 3-mil på Holmenkollen-lørdagen allerede i 2020, forteller Åge Skinstad, Norges representant i verdenscupkomiteen i det Internasjonale Skiforbundet (FIS).

Endringen ble vedtatt i dagens langrennskomitémøte på FIS’ årlige høstmøte i Zürich i Sveits.

– Dette er noe langrennsjentene har ønsket seg i lengre tid. Vi har jobbet med å optimalisere konkurranseprogrammet over flere år, og synes dette er et positivt løft både for skisporten og arrangementet, sier daglig leder i arrangørselskapet Holmenkollen Skifestival AS, Kristin Vestgren Sæterøy.

Gleder seg til VM-stemning

– Holmenkoll-lørdagen har tradisjonelt sett hatt flere tilskuere ute i marka, og gir skikkelig VM-følelse. Vi har drømt om å oppleve den samme stemningen som gutta har fått oppleve hvert år i Kollen. Når det nå blir en realitet er vi selvsagt kjempefornøyde, sier olympisk mester Ragnhild Haga.

Artikkelen fortsetter under bildet.

Sist vinter var det rekordmange mennesker ute i marka. Foto: Christian Haukeli
Sist vinter var det rekordmange mennesker ute i marka. Foto: Christian Haukeli

Det var amerikanske Chris Grover, leder av verdenscupkomiteen, som opprinnelig fremmet forslaget om at kvinnene og mennene skulle konkurrere på Holmenkollen-lørdagen annethvert år. Både Norges Skiforbund og arrangøren av verdenscupen i Holmenkollen mener endringen bidrar positivt til arrangementet.

– Det er klart jentene også skal få oppleve folkefesten på lik linje med gutta. De siste årene har Kollen-lørdagen blitt den mest populære dagen i Holmenkoll-helgen. Ettersom de veksler på å gå på lørdagen annethvert år, blir dette en god og rettferdig løsning i våre øyne, forklarer Skinstad.

Endringen er imidlertid nødt til å vente til neste sesong.

– Reglene for verdenscupen sier at sene programendringer bør unngås. Prinsippet er slik at vi ikke ønsker å gjøre endringer for neste sesong etter FIS-møtet om våren. I tillegg må en såpass stor programendring gjennom diskusjoner hos TV-rettighetshavere og internasjonale langrennssponsorer, sier Åge Skinstad, som likevel er godt fornøyd med beslutningen som vil gjelde fra 2019/2020-sesongen.