Journalisttalentet Christian Fredrik (16) jobbet som presse under Holmenkollen Skifestival

Ingenting er bedre enn å se morgendagens helter dyrke sin lidenskap i Kollen – om det er gjennom idretten eller andre interesser.

Christian Fredrik Borg fra Nordberg er 16 år og fikk i helgen være en del av den jobbende pressegruppen under Holmenkollen skifestival. Som Norges største idrettsarrangement er dette en unik mulighet for Christian Fredrik til å suge til seg kunnskap, og stifte nye bekjentskaper. Selv om han er ung, har han lenge hatt en fasinasjon for journalistikk.

– Jeg har alltid likt å lese nyheter, men interessen ble større da jeg hadde medier og informasjon som valgfag på skolen. Etter at jeg begynte å frilanse for Nordre Aker Budstikke har det bare gått en vei, forteller Borg.

Begynte i det små

Borg har allerede hatt en innholdsrik reise som journalist, og kom blant annet på andreplass i Aftenpostens 17.mai-talentkonkurranse for ungdom i 2019. Videre har han skrevet for lokalaviser i Oslo. Han forteller at veien til der han er i dag, startet i det små.

– For å komme inn i bransjen, kan det vært lurt å jobbe seg litt og litt oppover. I starten vil det nok gå trått, men ikke gå i kjelleren om du ikke får napp på første forsøk, eller gjør feil. Selv startet journalistkarrieren min ved at jeg sendte inn en tekst jeg hadde skrevet på skolen, til lokalavisa i 8. klasse. De ønsket å publisere artikkelen, og det gjorde at jeg også fikk jobbe hos dem på en arbeidsdag på skolen. Jeg tror det er positivt for en uerfaren journalist og begynne i det små.

Simen Hegstad Krüger og Christian Fredrik Borg
Journalistikk som fører til endring

For å få akkreditering som journalist i Kollen må man egentlig være 18 år. Christian Fredrik forteller at han er veldig glad for å ha fått muligheten.

– Kollen-helga er et av de største idrettsarrangementer i Norge i løpet av et år og mange av de beste utøverne fra inn- og utland samles. Samtidig er det en «trygg» plass og et godt sted å starte. De fleste velger riksmediene for å oppdatere seg på arrangementet, og vi vil uansett ikke klare å være kjappere ute enn dem. Da gjelder det å finne de gode vinklingene folk også vil lese i lokalavisa. Dessuten er det god trening i å ta bilder og rekke å koordinere intervju med flere ulike løpere til nesten samme tid. Løperne går bare en gang gjennom pressesonen, og da gjelder det å stille nok spørsmål.

Christian Fredrik ønsker å skape journalistikk som fører til endring og som griper leseren.

– I ei lokalavis gjelder det også å finne de «egne» sakene og ikke bare flokke seg rundt riksmediene. Drømmen er nok å lage journalistikk som fører til endring og avdekker ting av offentlig interesse. Innenfor sportsjournalistikk må det være å lage saker folk vil lese og prøve å opprettholde interessen – selv med norsk dominans.