De 5 viktigste endringene før 5-mila

Her de viktigste endringene du bør få med deg før du drar på 5-mila i Holmenkollen i år.

– Etter i fjor så vi at mange endringer måtte gjøres. I samarbeid med Politiet, Ruter, Sporveien og Oslo kommune har vi derfor gjort alt vi kan for at årets Skifest blir en god opplevelse for alle. Både for dem ute i marka, og dem som kjøper billett inne i arenaen. Det er viktig å huske at vi som arrangør legger ekstra godt til rette for de som kjøper billetter. Samtidig ønsker vi å beholde den unike stemningen langs løypa, forteller kommunikasjonssjef i Holmenkollen Skifestival, Emilie Nordskar.

1: 5-mila starter kl. 10.00 lørdag 9. mars

Foto: Jacques Holst

I fjor startet 5-mila så sent som klokken 14.30, noe som førte til at mange publikummere ute i marka fikk lang tid til å konsumere alkohol. For å unngå dette har arrangøren Holmenkollen Skifestival bedt om en tidligere rennstart i år. Denne vil trolig endres til 2020, da 5-mila går søndag og kvinnenes 3-mil på lørdag. Se hele programmet for Skifest 2019 her. Skal du ta t-banen er du nødt til å reise tidlig! Og husk: det er mange ute i samme ærend som deg, så beregn god tid på reisen. Du kan lese mer på Ruter sin reiseplanlegger.

2: T-banen stopper kun på Holmenkollen stasjon

Foto: Erik Johansen / Scanpix

En av de aller største utfordringene i fjor var relatert til t-banedriften. Derfor har Ruter og Sporveien, i samråd med Politiet og arrangør, besluttet at t-banen kun stopper på Holmenkollen stasjon lørdag 9. mars fram til klokken 20.00. Det betyr at du som reisende tar t-banen linje 1 fra sentrum og går av på Holmenkollen stasjon, uansett om du skal inn i arenaen eller opp i marka. Fra Holmenkollen stasjon må du gå på beina i ca. 30 minutter for komme opp til Frognerseteren. Der vil du finne en lavvo som selger mat og alkoholfri drikke, samt ved for 110 kr sekken. Les mer om hvordan du kan komme deg til og fra Frognerseteren her. 

LES MER: Her får du fullstendig oversikt over alle tiltakene som settes i verk.

3: Mer vakthold

Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix

Politiet, vektere og frivillige vil sørge for at publikum får en trygg og sikker opplevelse i år. Det blir plassert mer vakter på sentrale knutepunkt, på t-banestasjoner i sentrum, i arenaen og ute i marka. De vil slå ned på ordensforstyrrelser og sende overstadig berusede personer hjem.

4: Nye, alternative ruter til og fra

Ettersom t-banen kun stopper på Holmenkollen stasjon har kommunen og arrangør sett på alternative ruter til og fra marka spesielt. Oslo kommune åpner Korketrekkeren. Den går ned fra Frognerseteren og ender på Midtstuen. Derfra kan du gå videre ned mot sentrum. Turen til Midtstuen tar mellom 20-30 minutter. Vi oppfordrer også til å bruke beina opp til området. Og vet du hva? Det beste er nok å ta skiene fatt fra Sognsvann! Turen tar ca. 1,5 time opp og under 30 minutter ned igjen (nesten bare nedover). Følg skilting og anvisninger.

5: Nye avfallspunkter langs konkurranseløypa

Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix

I fjor ble det ryddet 270 kubikk med avfall og søppel etter arrangementet. Det lå enorme mengder igjen ute i skogen der både barn, voksne og dyr ferdes. Dette er ikke bra! Vi har i samarbeid med Norsk Gjenvinning satt opp 15 nye oransje avfallspunkter med tilhørende gratis søppelsekker i oransje farge. Bruk dem jevnt og trutt hele dagen og sørg for at ingen ting ligger igjen etter deg når du skal hjem!