RAW AIR 2024 klar!

Helgen 9. og 10. mars får du igjen spektaktulær hopping i Holmenkollbakken. Det blir rock ´n roll og god stemning – bli med oss i hoppskåla å opplev RAW AIR tett på. Hopperne koser seg med fansen og kanskje får du et bilde sammen med en av dine favoritter.

Første konkurransedager i sesongens RAW AIR blir i Kollen. Her skal verdens beste hoppere knive om lengder og poeng både i verdenscupen og i RAW AIR-turneringen.

Det blir 10 deltakere i en tredje runde i søndagens avslutningsrenn i RAW AIR for menn i Vikersund til vinteren, og det blir endelig offisielle World Cup-renn for kvinnene i skiflyging. Hopperne må mestre skiflyging, stor og normal bakke for å gå til topps i 2024-turneringen. Totalt er det 16 tellende hopp for både kvinner og menn i turneringen til vinteren.

Fjorårsvinner Halvor Egner Granerud jubler for endingen.
– Dette er en spennende nyhet, og jeg tenker at dette høres kult ut. Jeg har tro på å bygge opp mer dramaturgi rundt RAW AIR, og ser for meg at det vil føles eksklusivt for oss utøvere med bare ti hoppere i siste runde. Jeg har trua, sier Granerud.

Maren Lundby synes det er spennende med nye konsepter, og hun synes det er veldig gøy at det tenkes nytt for å gjøre det enda mer underholdende å være tilskuer.

– For våres del blir det viktig å prestere gjennom hele sesongen for å sikre seg en plass i Vikersund. I tillegg vil det være ekstra spenning knyttet til hvem de ekstra utøverne vil være i løpet av RAW AIR, noe som gir et ekstra spenningsmoment i tillegg kampen om sammenlagtseieren. Jeg tror nye konsepter som dette der man tenker litt utenfor boksen, vil være med å gi hopprennene i fremtiden noe nytt og spennende som blir gøy å følge med på, sier Lundby.

FIS-møter i hopp forrige uke. Her ble detaljer og regelendringer for kommende sesong spikret. Sist vinter ble det arrangert tidenes første FIS-renn for kvinner i skiflyging i Vikersund, men for kommende sesong blir det World Cup-status og to renn. I fjor fikk 15 kvinnelige deltakere delta i skiflygingsrennene, men det kan bli inntil 20 til vinteren. Hoppkomiteen i FIS vedtok mandag at det er de 15 beste i World Cup-sammendraget og de 15 beste i RAW AIR-sammendraget som får hoppe skiflyging i Vikersund, mens det er satt et øvre tak på 20 kvinnelige deltakere.

RAW AIR starter tradisjonelt opp i Holmenkollen, fortsetter i Granåsen og avsluttes i Vikersund med skiflyging. Det blir RAW AIR-renn i begge VM-bakkene i Granåsen for både kvinnene og mennene, og det ligger et ekstra spenningsmoment med tre runder i skiflyging i avslutningsrennet i Vikersund søndag 17. mars.

– Dette er en videreutvikling av RAW AIR, initiert at renndirektør i hopp i FIS, Sandro Pertile, som viser at norsk hoppsport har skapt en turnering som har høy interesse i forhold til å øke verdien på sporten vår. Dette viser at vi etterlever vår visjon «Vi Vil Være Verdens Viktigste Hoppnasjon», forteller sportssjef for hopp i Norges Skiforbund, Clas Brede Bråthen. 

Fakta
Program RAW AIR 2024, Kvinner og menn (16 tellende hopp for kvinner og menn):
8. mars: Holmenkollen, HS 134, kvalifisering menn og kvinner
9. mars: Holmenkollen, HS134, individuelt renn menn og kvinner
10. mars: Holmenkollen, HS134, kvalifisering og individuelt renn menn og kvinner
12. mars: Granåsen, HS 105, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner«
13. mars: Granåsen, HS 138, kvalifisering kvinner, individuelt renn menn og kvinner
15. mars: Vikersund HS 240, offisiell trening kvinner, kvalifisering menn
16. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn menn og kvinner
17. mars: Vikersund, HS 240, individuelt renn kvinner og finalerenn med 3 omganger for menn: 30, 20 og 10 hoppere.

Regler:
Holmenkollen blir som en vanlig World Cup-helg med kvalifiseringer og to renn for 40 kvinner og 50 menn.

I Granåsen blir det renn i normalbakke på tirsdag og storbakke på onsdag. Det blir kvalifisering og renn for 40 kvinner, mens det er de 50 beste mennene i RAW AIR etter rennene i Holmenkollen som får delta i rennene i Granåsen, og det blir derfor ingen kvalifiseringer for mennene der.

I Vikersund får de 15 beste kvinnene i World Cup sammenlagt, samt inntil 5 blant de 15 beste i RAW AIR, etter rennene i Granåsen delta i de to skiflygingsrennene lørdag og søndag. De 50 beste mennene i RAW AIR etter rennene i Granåsen får delta i kvalifisering i Vikersund fredag, hvorav de 40 beste stiller i lørdagens renn. På søndag får de 30 beste mennene i RAW AIR starte i første runde. De 20 beste herfra får hoppe i andre runde, mens det er de 10 beste etter 2 runder får kjempe om RAW AIR-sammenlagt i en 3. finalerunde.