Oppsummering av lørdagen i Holmenkollen

Oppsummering av lørdagen i Holmenkollen, fra arrangør Holmenkollen Skifestival

­- Jeg vil først rette en stor takk til alle aktørene som har vært involvert for å legge til rette for en ny folkefest i Holmenkollen. Det har gjennom hele dagen vært et fantastisk samarbeid mellom politiet, vektere fra PSS Securitas, brannvesen, Ruter, Røde Kors, Oslo kommune og oss som arrangør, med 1100 frivillige. Det å holde folkefest i Holmenkollen for tusenvis av mennesker er en svær og kompleks operasjon, og jeg er full av respekt og beundring for alle de dyktige menneskene som er på jobb i dag og sørger for en flott dag for de aller, aller fleste. Det ligger en strålende team-innsats bak, sier Stefan Marx, daglig leder i Holmenkollen Skifestival.

– Så vil jeg også takke de som møtte opp og laget god stemning inne på arenaen og ute i Marka. Selv om det er oppførselen til noen få som stjeler overskriftene, så er 95 prosent av festdeltakerne flott ungdom som er her for å ha det hyggelig sammen og lage skikkelig folkefest. Tilbakemeldingene fra Røde Kors, politi og frivillige er at de også er veldig flinke til å ta vare på hverandre. Ruter melder også om at det har gått knirkefritt på t-banen i hele dag, så det må vi også takke folk for, sier Marx.

Politiet anslår at rundt 20 000 mennesker var samlet ute i Marka i løpet av dagen. Røde Kors melder at totalt 129 mennesker ble ivaretatt av sanitet, hvorav det aller meste dreide seg om behandling av liten alvorlig grad. Dette er en god del færre enn i fjor, da tallet var på 173. Ingen ble alvorlig skadet under årets folkefest.

Rundt 9 000 mennesker løste billetter og fikk med seg spenningen inne på arenaen. Der rapporteres det om god stemning og at folk koste seg med kombinert og femmil for kvinner, med kongefamilien godt representert på tribunen.

Politiet melder om at rundt 50 personer ble bortvist fra Marka på grunn av uønsket oppførsel. 

– Når så mange er samlet til fest på samme sted, og mange av dem ungdommer, så må vi forvente at det oppstår noen uheldige episoder. Dessverre var det også i år noen som fikk i seg for mye alkohol eller andre rusmidler, og det førte til flere hendelser med krangling og slåssing som politiet og vektere måtte håndtere. Dette roet seg etter at femmila var over, da begynte folk å trekke seg gradvis ut av Marka igjen. Det er kjedelig at noen ikke klarer styre inntaket sitt og mister det de har av folkeskikk, sånne ønsker vi rett og slett ikke å ha med på folkefesten i Kollen, sier Marx.

– Vi gleder oss til en ny dag i Kollen i morgen, med herrenes femmil, kombinert og Raw Air. I tillegg er det lagt opp til ekstra aktiviteter for barna. Blant annet kommer Fantorangen og NRK Superbussen, så vi ser fram til en flott familiedag og ønsker alle hjertelig velkommen opp i Kollen, sier Stefan Marx.