Kronikk fra daglig leder Stefan Marx

En bønn til Kollen-publikum og Oslo kommune:

Hjelp oss å holde Marka ren og trygg!

Kollen-besøkende legger hvert år igjen over 120 millioner kroner i Oslos butikker, hoteller og uteliv. Men det legges også igjen enorme mengder med søppel i Marka. Holmenkollen Skifestival har så langt tatt regningen for rydding og folks sikkerhet. Den er på opp til 1,5 millioner kroner – penger som skulle gått til skisporten. Vi ber en høylytt bønn om at publikum og kommunen blir med og tar regningen.   

Støtt Holmenkollens MarkaVipps-aksjon – vippsnummer #907358.

Det nærmer seg årets store folkefest for Oslo og idretts-Norge, når verdens skielite er tilbake i Holmenkollen. Verdenscuprennene i Holmenkollen trekker hvert år tusenvis av turister til Oslo, og TV-bildene fra Marka går verden rundt. I over 130 år har skirennene i Kollen skapt glede og begeistring for både publikum og utøvere, og arrangementet kan trygt regnes som en del av den norske kulturarven.

Inne på arenaen har vi i Holmenkollen Skifestival ansvar for publikum og deltagere. I løpet av de to helgene med verdenscuprenn er rundt 50 000 samlet til familiefest inne på vår nasjonale skiarena.

Men utenfor arenaen er det også fest. Den foregår i Marka, på kommunal grunn. Der samles oppimot 20-30 000 mennesker, de hygger seg langs løypene og noen overnatter i telt. De aller fleste koser seg sammen og sørger for ekte Kollen-stemning og god Oslo-reklame foran TV-kameraene og løperne.

Det som skjer i Marka, skjer i utgangspunktet på eget ansvar. Men vi i Holmenkollen Skifestival og Norges Skiforbund ønsker sterkt at Kollen skal være en familiefest, der alle føler seg trygge og ivaretatt. Derfor betaler vi hvert år for hjelp fra Røde Kors og vaktselskaper, og vi koordinerer arbeidet til politi, etater og mange andre involverte. Disse er til stede for å passe på og ta vare på alle de som bidrar til publikumsliv i gratisområdene rundt løypene.

I tillegg kommer regningen for ryddejobben etter at festen har lagt seg. Hvert år legges det igjen store mengder med søppel i Marka. I fjor brukte vi over tre uker på ryddejobben.

Alt i alt kostet dette arbeidet oss nesten halvannen million kroner. Det er mye penger for et arrangørselskap som i høy grad baserer seg på frivillighet, uten kommersielle formål.

Konsekvensen er at Kollen-rennene driftes med negative marginer, og at penger som kunne gått til langrennssporten og utvikling av unge utøvere blir borte. Det er en utvikling vi er bekymret for. 

Vi har flere ganger henvendt oss til Oslos tidligere byråd for å be dem med på et spleiselag for Kollen. Responsen har vært laber. Vi er blitt møtt med utsagn som «om dere ikke hadde laget skirenn i Kollen, hadde det heller ikke vært folk der – dette er deres problem».

Vi har generelt et veldig godt forhold til Oslo Kommune, og vi håper det nye byrådet ser verdien av folkefesten i større grad enn sine forgjengere.

Ifølge en rapport fra Sponsor Insight, er de totale økonomiske ringvirkningene som skapes av Holmenkollen Skifestival i lokalsamfunnet på nesten 240 millioner kroner. Bare de tilreisende legger igjen 120 millioner kroner. Arrangementet trekker publikum fra Tyskland, Frankrike, Sverige, Polen, Finland, Danmark og mange andre land, og samler altså over 70 000 mennesker over to helger. Og nesten hvert år får vi «Norges-reklame» i noen av de mest kjente nyhetsredaksjonene i verden.

Holmenkollen er verdenskjent, et av våre nasjonalsymbol. Femmila i Kollen er en del av vår kulturarv. Og vi har verdens beste publikum. Derfor håper vi at Oslo kommune vil bli med på et spleiselag for å rydde opp når medaljene er delt ut og TV-kameraene er skrudd av.

I mellomtiden ber vi publikum om å bli med på en ryddedugnad for å ta vare på Marka. Det er to enkle måter å delta: Helst ved at du er en god gjest og plukker opp etter deg når du forlater Holmenkollen – vi deler ut søppelsekker og setter opp mange innsamlingsplasser. Eller du kan bidra via vår MarkaVipps-aksjon – vippsnummer #907358 – og støtte arbeidet som må gjøres. Tar du turen til Holmenkollen i år vil du også finne informasjon om hvordan du kan delta. Det gjør du og på våre nettsider.

Pengene fra spleiselaget på Vipps går til lokale idrettslag som hjelper oss å plukke søppel og blant annet Røde Kors som passer på at de som du er glad i er trygge når de er i Marka. Folkefest blir det uansett, men vi har alle et ansvar for at Marka er ren når folkefesten har lagt seg.

Se teksten i Meninger i Aftenposten her