-Fikk en karsk, og vant femmila.

Historiker og forfatter Thor Gotaas forteller om interessante og komiske praksiser løpere tydde til i gamle dager på «femmila».

Det var mye rart som skjedde på «femmila», både fra tilskuernes side og løperne. Tilskuerne hadde med seg lommelerke og ga ofte løpere alkohol underveis i løypa.

-Thorleif Haug i 1918 fikk en karsk, altså kaffedoktor, og vant fem mila. Det var en metode de brukte på den tia, sier forfatter av Thor Gotaas.

Se årets program her

Brennevin og koteletter

Kunnskapen om kosthold og hvordan prestere best var annerledes enn i dag. Løperne varmet ikke opp, de sparte heller på kreftene. De sto på startstreken og røkte pipe for å «utvide lungene». De brukte sild til smøring, spiste koteletter og mente at alkohol var bra for å gjenvinne kreftene når man kom i mål. 

-I gamle dager var det karbonader og koteletter på matstasjonen. Etter hvert var det og bananer, men folk visste ikke hva bananer var, så mange spiste bananer med skallet på, sier Thor Gotaas.

Klarer også kvinner å gå «femmila»?

I år er det første gang kvinner går «femmila» i Holmenkollen. Gotaas er spent på hvordan damene håndterer distansen, og erkjenner at dette blir et krevende løp.

-Vi får se hvordan damene takler fem mil. Hvis det er fellesstart så blir det en «hard fight». Men løperne som er seige, vil klare seg best, sier forfatter Thor Gotaas

Først ut på «femmila» er mennene lørdag 11. mars kl.10:30, før kvinnenes historiske renn søndag 12.mars kl.10:15. Du kan sikre deg billetter til årets fem mil i Holmenkollen her.

Sjekk ut videoen under for mer om hva Thor Gotaas mener: