Det er Roar Viken som sier det – og vi er helt enige!
Hvert år samles en dedikert gjeng av frivillige som jobber bak i kulissene for å sikre at arrangementene går knirkefritt. Vi har snakket med Roar Viken, skytebanesjefen under verdenscupen i skiskyting, for å få innsikt i hva som gjør frivillig innsats i Holmenkollen så spesiell og givende.
Roar begynte som frivillig allerede i 2011 der han begynte ved skytebanen med først å «skrive» og koste matter, før han fra 2013 ble nestleder, til han nå er skytebanesjef og en del av rennkomiteen for World Cup Skiskyting i Kollen
Til info: Hver skyteskive har en «skriver» som registrerer manuelt ned hvor mange treff/bom hver enkelt utøver får, hver gang den er innom til skyting.
Hva er du egentlig mest overrasket over ila. i tiden din som frivillig i Holmenkollen?
«Det som er uventet for egen del, var at jeg etter hvert tok et IBU referee-kurs (internasjonalt dommerkurs). Jeg var ikke helt der da jeg begynte, men etter hvert hadde jeg lyst på og fikk, mer ansvar. Og for å ha den rollen jeg har i dag som leder av skytebane-teamet med alt utstyr og sikkerhet, er det et krav fra IBU og jeg måtte da ta det.»
Hva er det som får deg til å komme tilbake som frivillig i Kollen år etter år?
«Å se alle de blide og positive menneskene som er med og hjelper til, er fantastisk, og den elektriske stemningen på tribunen blant publikum inspirerer og gjør meg stolt.»
Roar fremhever det unike fellesskapet som utvikler seg over tid blant de frivillige. Å treffe de samme menneskene år etter år skaper sterke bånd og et unikt vennskap og kameratskap som gjør arbeidet meningsfullt. Det er også givende å se så mye glede og god stemning på stadion.
Hvilken oppgave synes du har vært mest krevende og utfordrende som frivillig?
«I 2016 var det VM i skiskyting her. Og da var vi her i 14 dager og det var selvfølgelig et stort og viktig arrangement. Det ble mange lange dager, fra klokka seks om morgenen til åtte-ni på kvelden, det var mye som skulle gjøres hele tiden. Så det blir etter hvert ganske utmattende, med to og en halv uke på hotell med forberedelser, gjennomføring og rigging opp/ned. Men det var selvfølgelig veldig moro, og en bra gjeng av frivillige som dro samme retning – så det gikk bra!» – sier Roar, og ser tilbake på den tiden med læring og god mestringsfølelse.
Hvilken egenskap vil du si er viktigst for deg som leder for skytebane og standplass i World Cup?
I tillegg til de erfarne og godt kjente frivillige i gruppa, er mange ferske uten erfaring, de trenger råd og opplæring. Roar understreker at det å beholde roen under press er en avgjørende egenskap som leder under slike store idrettsarrangement.
«Jeg er ganske rolig av meg. Jeg stresser ikke opp, og flyr rundt og skriker til folk. Det er bra å snakke fint og med respekt til hverandre, og hvis noen blir stresset, så er det viktig å beholde roen og være sammen om å løse eventuelle utfordringer.»
Som for de andre seksjonslederne krever også rollen rask vurderings- og beslutningsevne, og konsentrasjon til å håndtere varierte oppgaver.
Det er bare å melde seg som frivillig!
«Det er ikke noe farlig å være frivillig her i Kollen. For det er jo egentlig enkle oppgaver, og du får rettledning hele tiden. – Så det er ikke noe hokus-pokus å sitte på skytebanen; Det kan for eksempel være å følge med på ei skyteskive under renn og skrive en bom, eller to bom, eller telle antall skudd. Så det er ikke noe farlig. Og det er ikke verdens undergang om en gjør en feil. Neste gang går det bare bedre.»
Roar forsikrer alle som vurderer å bli med i frivillig-teamet:
Oppgavene er ikke vanskelige!
Veiledning er tilgjengelig!
Alle kan bidra på en eller annen måte!
Er du klar for å prøve deg som frivillig og være en del av dette unike fellesskapet?
Meld deg som frivillig i Holmenkollen!