Uforglemmelige øyeblikk i Holmenkollen

Lite vekker den norske folkesjela mer enn folkefest på hjemmebane. Holmenkollen skianlegg har vært grobunn for Norges skihistorie i mange hundre år.
Hopprenn OL 1952
Foto: NTB Scanpix, OL 1952

OL i Holmenkollen 1952

I 1952 fikk Oslo den ære å arrangere de olympiske vinterleker. Det var duket for en fantastisk fest da den økonomiske situasjonen i Norge var i en stigende kurve.

Langrennsgrenene ble alle vunnet av nordiske land med Finnland i spissen, som tok hele 8 av 12 medaljer. Marka var full av jublende publikum og er noe av det største de norske utøverne har opplevd som skiløpere.

Hopprennet i Holmenkollen går inn i historiebøkene som det mest besøkte arrangementet i Holmenkollen noensinne. Mellom 120.000 – 150.000 mennesker møtte opp for å se skihopperne suse ned bakken på toppen av Oslo. Til tross for dårlig vær og langt fra optimale forhold, ble konkurransen en stor suksess. Arnfinn Bermann stakk av med seieren med et hopp på 68 meter, etterfulgt av Torbjørn Falkanger som tok sølvet. Et legendarisk arrangement.

 

 

Foto: HA-arkiv, Gjermund Eggen VM 1966.

Ski-vm 1966

1966 var året hvor Gjermund Eggen ble skogens konge og tok hele 3 gullmedaljer, Wirkola leverte til forventningene med gull og damenes stafettlag bestående av Ingrid Wigernæs, Inger Aufles og Berit Mørdre gikk inn til seier. Det var den største sportsbegivenheten NRK noen gang hadde sendt og løypene var fulle av stemningsfulle supportere.

 

 

 

 

Oddvar Brå, VM 1982

 

Ski-VM 1982

VM i 1982 vil spesielt bli husket for en av norsk skihistories mest minneverdige øyeblikk. Duellen mellom Oddvar Brå og hans russiske rival Alekandr Zavajlov. For hvor var du egentlig da Oddvar Brå brakk staven? Publikum strømmet til i marka da Norge forsynte seg grovt av medaljefatet med 7 gull, 4 sølv og 3 bronse.

 

 

 

 

Foto: NTB Scanpix, Marit Bjørgen VM 2011

Ski-VM 2011

Det var året Marit Bjørgen tok tre individuelle gull i et mesterskap som første nordmann, og Petter Northug ertet på seg svenskene da han gikk sidelengs over målstreken. En folkefest som samlet flere hundre tusener av skisupportere fra fjern og nær.

 

 

 

 

 

Foto: NTB Scanpix, publikum VM i skiskyting 2016

VM i skiskyting 2016

Nok et folkeeventyr ble arrangert i Kollen. Det var VM-et hvor kongen av skiskyting Ole Einar Bjørndalen bestemte seg for å være med i en alder av 42 år. Det var VM-et Tiril Eckhoff endelig skulle lykkes og det var VM-et som toppet alle forventninger.

 

 

 

 

 

 

At det ligger mye historie i anlegget og skogen rundt Holmenkollen er det ingen tvil om. Vi er utrolig stolte av å få lov til å arrangere folkefest og engasjere til idrettsglede. Vi er så høye i hatten at vi tør å kalle det Norges fineste sportsanlegg.