Henrik Kristoffersen vil forbedre ALT

Foto: Lehtikuva/Markku Ulander/via REUTERS 

Slalåmstjerna fra Rælingen har oppnådd mye i løpet av sin skikarriere. Henrik Kristoffersens intense kamp mot rivalen Marcel Hirscher fra Østerrike er allerede i full sving, og vil trolig utspille seg gjennom hele sesongen.

Henrik Kristoffersen er kun 24 år, og er den første som har vunnet de fire klassikerne innen slalåmrenn i Adelboden, Kitzbühel, Schladming og Wengen i løpet av én sesong. Kristoffersen er av de norske utøverne som mest sannsynlig stiller til start i verdenscuprennet i parallellslalåm i Holmenkollen 1. januar 2019.

I et omfattende intervju med hans sponsor Red Bull blir vi bedre kjent med slalåmstjerna.

Kjører: Slalåm, storslalåm
Klubb: Rælingen Skiklubb
Født: 02. juli 1994 i Lørenskog, Akershus
Høyde: 1,79 meter
World Cup-debut: 11. mars 2020 (17 år)

Hvordan trener du om sommeren?

I alpint må du være fysisk sterk og i god form. Jeg trener mye barmark om sommeren, noe som gjør med i stand til å stå mer på ski om vinteren. På dette nivået må du trene mye styrke, fleksibilitet og dermed tilbringe mye tid på trening. I sykler, løper og svømmer i tillegg til at jeg liker å ha mye variasjon. Det er nødvendig når du trener 350 dager i året!

Du liker å sykle? Og elske motocross?

Jeg har syklet siden jeg var seks år og gjør mye motocross om sommeren. Det har vært en stor del av livet helt siden jeg var ung, og har bidratt til at jeg har blitt den utøveren og personen jeg er i dag.

Artikkelen fortsetter under bildet.

EKSTRA TRENING: I oppkjøringen til alpinsesongen trener Henrik Kristoffersen på motorsykkel to-tre ganger i uka.
EKSTRA TRENING: I oppkjøringen til alpinsesongen trener Henrik Kristoffersen på motorsykkel to-tre ganger i uka. Foto: Romerikes blad.

Får du fortsatt til å sykle utenom sesong? På hvilken måte komplementerer dette til skikjøringen?

Jeg syns det er en av de mest fysisk utfordrende sportene i verden. Det er masse jeg kan bruke fra syklingen og inn i skikjøringen, for eksempel linjevalg og bevegelser. Det hjelper meg mye og er veldig morsomt. Da jeg var yngre ville jeg bli proff i dette, og når jeg er ferdig med ski vil jeg kjøre «Old boys» konkurranser i Norge. Det er en stor del av livet, og pappa kjører også.

Du har snakket om at du har prøvd å gå opp i vekt. Hvorfor det?

Kort sagt så er det for å bli sterkere og få muligheten til å kjøre mer brutalt. I storslalåm blir det ofte veldig tøft, og jeg har hatt problemer tidligere fordi jeg er litt lettere enn andre. Jeg ville bli sterkere og gå opp i vekt for å bedre dette. Jeg er mest sannsynlig en av de letteste skikjørerne og veier ca. 78 kg, mens resten ligger rundt 85 kg. Jeg vil gjøre det smart og øke i muskler. Kjæresten min Tonya har en mastergrad i ernæring, så hun hjelper meg mye. Det er spisingen som er vanskeligst for meg, ikke treningen.

Hva har du jobbet mest med å forbedre inn mot sesongen?

Jeg vil forbedre alt! I fjor var jeg veldig tett på Marcel i de fleste rennene, med mange andreplasser og pallplasseringer. Det var den beste sesongen jeg har hatt noensinne. Akkurat nå er Marcel mannen å slå. Det er vanskelig å peke ut noe helt spesifikt som jeg må endre på. Jeg håper at jeg kan gi Marcel en real fight.

Artikkelen fortsetter under bildet.

(AP Photo/Alessandro Trovati)

Alle idretter trenger rivalisering. Tenker du at din kamp med Hirscher er positivt for sporten?

Jeg tror det. Jeg har hørt mange si at det er morsomt å se på. Du husker jo alltid rivaliseringen. For meg er det spennende å være i en posisjon der min rival er en av de flinkeste utøverne innen skisport noensinne. Selvfølgelig håper jeg å en dag være blant de beste, men jeg er ikke der helt ennå. Jeg må vinne flere renn, men å være med i kampen er en god følelse.

Hjelper det å ha Marcel der?

Ja, selv om det ville jo vært lettere om han ikke var det. Det kuleste er å være på start med de beste gutta i verden, og prøve å slå dem. Når du gjør det, er det den beste følelsen i verden. Vi presser hverandre mye, spesielt i slalåm, hvor nivået har blitt mye høyere. Det har hjulpet meg å kjøre raskere, men kanskje ikke vinne flere renn!

Hvordan er ditt forhold til Marcel?

Vi er gode venner, og har et godt forhold med mye respekt for hverandre. Jeg tror kanskje han ser litt av seg selv i meg. Vi kan snakke åpent med hverandre om mange forskjellige ting. Det beste er å vinne når de beste gutta står på start, og han er den beste på start.

Blir du inspirert av andre utøvere som Aksel Lund Svindal?

Ett hundre prosent. Jeg har fått mye hjelp fra Aksel, spesielt da jeg var yngre. Måten han kom tilbake fra skaden sin på, forteller mye om han som person. Han er veldig fokusert og vil bli så best som mulig. Hans comeback er helt utrolig, man kan ikke forestille seg alt jobbinga han har gjennomført og smerten han har hatt.

Foretrekker du å konkurrere på dagtid eller med atmosfæren til et kveldsrenn?

Helt klart kveldsrenn. Det er bedre for sporten, fordi flere ser på. Atmosfæren er bedre med lyssettingen også. For meg kunne gjerne alle slalåm og storslalåmrenn vært på kvelden. Jeg synes ikke vi trenger flere disipliner, vi må bare gjøre det mer tilgjengelig. I helgene, når det er fint vær vil jo folk helst være utendørs og stå på ski selv, mer enn å se på tv. Det gjorde jeg da jeg var barn! På kveldene har flere muligheten til å se på.

Artikkelen fortsetter under bildet.

SCHLADMING, ØSTERRIKE 20180123. Verdenscup slalåm Schladming. Foto: Cornelius Poppe / NTB scanpix

Plager det deg hvis fans utenfor Norge prøver å ødelegge for deg, for eksempel i fjor i Schladming da snøballer ble kastet mot deg?

Jeg merket det da jeg kjørte. Hadde jeg vært tettere på Marcel ville jeg kanskje tenkt mer på det. Det var irriterende og litt respektløst. Jeg bor i Østerrike, jeg elsker Østerrike, folket og kulturen, og dette var snakk om noen få mennesker ut av 50.000 så jeg kan ikke holde noe nag mot østerrikere. Sånn er livet, og du får ikke gjort noe med det. Forhåpentligvis skjer det ikke igjen.

Vi har jo sett mange foreldre som trenere og dette spesielle forholdet innen idretten. Hvordan er det å jobbe med din egen far?

Det har vært skikkelig bra. Jeg ville ikke vært der jeg er i dag uten ham, og heller ikke forbedret meg i samme fart. Han vil alltid være pappa, og noen ganger er det vanskelig å høre fra pappaen din at det ikke har gått så bra. Vi har selvfølgelig noen små uengiheter, men det er normalt. Det har vært tøffe tider, men jeg ville ikke endret på noe. Kanskje han kommer til å trene mine barn, når jeg blir pappa selv! Jeg har tenkt på det, om jeg kunne klart å gjøre det for mine barn. Jeg er ikke helt sikker på om jeg kunne gjort det, men han kunne det for meg, og det var vært flott.

Hva er dine favoritt-renn?

Jeg liker helt klart Kitzbühel. Det er en utfordrende bakke, og jeg synes det er det mest utfordrende innen slalåm. Jeg synes Sölden er det skumleste, mens Schladming har den kveldsatmosfæren jeg liker. De tre er kulest.

Hva er din favoritt sportsstjerne å se på selv?

Jeg er stor fan av Ken Roczen og har vært det i mange år. Vi er like gamle. Jeg hadde nummer 94 på min sykkel da jeg var barn, og han har også det, og har det fortsatt. Han viser følelser, og det er sånn jeg syns det skal være. Jeg elsker å se Jeffry Herlings, han er helt utrolig å se på. Nino Schurter er en annen, jeg ser ham mye på UCI Continental Circuits.

Denne artikkelen er frigitt med tillatelse fra Red Bull til Det Internasjonale Skiforbundet sine nettsider, og er oversatt til norsk her. Se den originale artikkelen på engelsk her.