– Jeg skulle gjerne gått selv.

I år skal kvinnene gå femmila for første gang, et renn som lenge har vært forbeholdt menn. Therese Johaug har gått tremila i Holmenkollen flere ganger, den kortere øvelsen.

-Jeg skulle jo veldig gjerne gått det selv, det er jo første femmil i Kollen, sier Therese Johaug henrykt.

Mange ville nok ha heiet på Johaug dersom hun hadde gått femmila.
Foto: Holmenkollen Skifestival/Jacques Holst

Historisk

Første gangen kvinnene får gå femmila blir i Holmenkollen, tre dager etter den internasjonale kvinnedagen. Søndag 12. mars, under World Cup i Holmenkollen, skal kvinnene, for første gang i verden, gå den beryktede femmila. Dette blir historisk. Klarer kvinnene å gå så langt? Therese Johaug er positiv til de nye distansereglene og gleder seg til å se kvinnene gå femmila.

-Det blir jo veldig spennende, det blir jo et helt annet løp. Det er en veldig tøff løype. Det blir spennende å se hvordan kvinnene løser den, sier Therese Johaug.

Se programmet her.

Uenigheter

Det er ikke alle som er like positive til de nye distansereglene. Flere utøvere har uttrykt misnøye og bekymring for at lengre lengder kan føre til større avstander på feltet. Noen påstår også at kvinner hadde brukt så lang tid at publikum ikke hadde giddet å se på.

-Så klart, jo lengre desto bedre for min del, men da hadde jeg fått ganske mye kjeft etterpå for å ha ødelagt sporten og at det er kjedelig for publikum å se på, sier Therese Johaug.

Billetter til det historiske rennet finner du her. Rennet starter søndag 12. mars kl 10.15.

Tester femmila

For å markere den historiske begivenheten skal praksisstudentene i Holmenkollen Skifestival, Bassa Dulo (26) og Jeanette Christiansen (26), teste samme løype som kvinnene skal gå. Jentene skal gå fem mil i den samme løypa i Holmenkollen og dokumentere reisen i serien «5 Mila» på sosiale medier. Therese Johaug er litt skeptisk, men likevel overbevist om at jentene kan klare prosjektet.

-Det klarer dere! Det sitter jo i hodet. Om dere virkelig vil så klarer dere å gå fem mil. Men jeg tror det er greit å øve litt først, sier Therese Johaug oppmuntrende. Og så legger hun til; Dere kommer til å bruke mange timer, så lykke til! Ta med matpakke og telt, ler hun.

I «5-Mila» skal jentene øve på skiteknikk, få innføring i utstyr og lære mer om historien bak femmila av eksperter og langrennsutøvere. Følg dem på reisen og følg Holmenkollen Skifestival på Facebook, Instagram og TikTok.